Ordinul explicat
Ordinul ANPC 201/2022 obliga toate unitatile care servesc preparate neambalate sa aiba declaratia nutritionala calculata.
Ultimele explicatii emise de ANCP pot fi gasite la link-ul de aici.
Unitatile carora li se aplica ordinul ANPC 2021/2022 sunt:
- Restaurante (clasice, specializate, cantine-restaurant, cu autoservire etc.)
- Braserii
- Pizzerii
- Berării
- Baruri
- Cafenele
- Fast-food inclusiv drive-in
- Unități tip bufet, rotiserii
- Unități cofetărie, patiserie
- Ceainării
- Terase/ gradini de vara
- Unități pentru organizare evenimente
In cele ce urmeaza va explicam exact ce cuprinde acest ordin si cum trebuie pus in aplicare.
Ordinul cuprinde 5 cerinte:
- Lista ingredientelor ce depasesc 20 de grame pentru fiecare preparat din meniu
- Declaratia nutritionala pentru fiecare preparat din meniu
- Lista aditivilor folositi pentru fiecare preparat din meniu
- Lista alergenilor pentru fiecare preparat din meniu
- Marcarea ingredientelor ce au fost sau sunt congelate.
Ordinul prevede ca cetintele:
- Fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou/meniu
- Pentru restaurantele care ofera posibilitatea de comanda online clientilor trebuie sa fie disponibile si online pe site-ul de pe care clientul comanda preparatele;
- Pentru unitatile care livreaza produsele, cerintele trebuie sa existe si pe eticheta de pret sau ambalajul de transport.
- Pentru unitatile de tip drive-in se pot folosi si sistemele digitale de afișare prin panouri/ecrane, precum si codul QR.
- Sa fie transmise la carere pentru clientii care comanda telefonic si cer aceste informatii.
Cerinta 1 – Lista si cantitatea ingredientelor ce depasesc 20 de grame pentru fiecare preparat din meniu
Cele mai multe meniuri deja contin lista ingredientelor, ce mai trebuie sa faceti este ca in dreptul fiecarui ingredient sa puneti cantitatea pe care o folositi.
Atentie: Trebuie sa adaugati toate ingredientele ce depasesc 20 de grame, aditivii si alergenii pentru fiecare ingredient.
Aplicatia valori-nutritionale.ro va permite acest lucru.
Exemplul expus de ANPC:
ex: mușchiuleț de porc – 140g, cu garnitură de orez cu legume – 140g [orez, apă, legume – 30g (morcov, dovlecel, ardei gras, în cantitati variabile), ulei vegetal, sare, potențator de aromă: glutamat de sodiu]
Aplicatia valori-nutritionale.ro afiseaza cantitatea pe fiecare ingredient, compus sau simplu.
Exemplu:
Muschi de porc fara grasime: 140 g, Orez cu legume: 140 g (Orez Atifco: 54.9 g, Legume pentru orez: 43.92 g (Morcovi: 18.82 g, Dovlecel: 18.82 g, Ardei gras rosu: 6.27 g), Apa: 41.18 g)
Cerinta 2 – Declaratia nutritionala pentru fiecare preparat din meniu
Dificultatea vine cu aceasta cerinta ce obliga restaurantele sa calculeze declaratia nutritionala pentru fiecare preparat din meniu.
Analiza de laborator pentru a determina valorile nutritive pentru un singur preparat costa aproximativ 300 de lei si dureaza cel putin 2 zile.
Presedintele ANPC, Horia Constantinescu precizeaza pentru https://www.startupcafe.ro/ ca “…Nu trebuie să angajeze astăzi niciun specialist nutriționist pentru a stabili coeficientul caloric. Trebuie să aibă amabilitatea să acceseze nu una, zeci, sute de pagini de internet în care introduci „roșie” și îți spune exact ce aport caloric are. Adunarea tuturor acestor sume va da raportul caloric total al produsului respectiv”
Mențiunea de mai sus apare și pe site-ul ANPC pe articolul de aici si in regulamentul UE 1169/2011 la pagina 18, articolul 31 alineatul 4 sub forma:
(4) Valorile declarate sunt valori medii care se bazează, după caz, pe următorii factori: (a) analiza produsului alimentar efectuată de producător; (b) un calcul efectuat pe baza valorilor medii cunoscute sau reale ale ingredientelor utilizate; sau (c) un calcul efectuat pe baza unor date general stabilite și acceptate.
Este adevarat, aceste informatii se gasesc pe internet, dar calulul este complex si anevoios.
Declaratia nutritionala este compusa din urmatoarele elemente ce trebuie calculate pe fiecare ingredient si apoi la nivel de preparat la nivel de portie si la 100g:
- Valoarea nutrițională exprimată în Kj și kcal;
- Grăsimile exprimate în g;
- Acizi grași saturați exprimată în g;
- Glucide exprimate in g;
- Zaharuri exprimată în g;
- Proteine exprimate in g;
- Sare exprimată în g.
Folosind Aplicatia valori-nutritionale.ro obtineti aceste informatii in aproximativ 2 min pe preparat.
Un exemplu de calcul din aplicatia noastra gasiti mai jos:
Muschiulet de porc cu orez
Valori nutritionale / portie Valoare energetica: 442.3 KCal /1850.58 Kj , Grasimi: 9.83 g, Acizi grasi saturati: 0 g, Glucide: 46.4 g, Zaharuri: 0.45 g, Proteine: 41.62 g, Sare: 0.99 g
Valori nutritionale / 100g Valoare energetica: 157.96 KCal /660.92 Kj , Grasimi: 3.51 g, Acizi grasi saturati: 0 g, Glucide: 16.57 g, Zaharuri: 0.16 g, Proteine: 14.86 g, Sare: 0.35 g
Cerinta 3 – Lista aditivilor folositi pentru fiecare preparat din meniu
In acelasi articol, ordinul specifica si faptul ca trebuie mentionanti si aditivii utilizati, in continuare spunand ca acestia trebuie mentionanti respetand Regulamentul 1169/2011, unde este specificat faptul ca in cazul aditivilor trebuie afisata categoria aditivilor urmata de aditivul in sine.
Extras din regulament:
Fără a aduce atingere articolului 21, aditivii alimentari sau enzimele alimentare, alții (altele) decât cei (cele) specificați (specificate) la articolul 20 litera (b) aparținând uneia dintre categoriile enumerate în prezenta parte, trebuie să fie desemnați (desemnate) prin denumirea categoriei acestora, urmată de numele specific sau, dacă este cazul, de numărul E. În cazul în care un ingredient aparține mai multor categorii, este indicată categoria care corespunde funcției sale principale în cazul produsului alimentar respectiv.
Acest lucru se poate face din aplicatia valori-nutritionale.ro la nivelul fiecarei retete.
Exemplu:
Coloranti: E100 – Curcumina, Conservanti: E202 – Sorbat de potasiu, E211- Benzoat de sodiu
Cerinta 4 – Lista alergenilor pentru fiecare preparat din meniu
Lista alergenilor pentru fiecare preparat este obligatorie deja prin ordinul 163 din 2021 al ANPC care se bazeaza tot pe regulamentul UE 1169/2011
Noutatea este ca acum trebuie adaugati si potentialii alergeni ce se refera la alergenii care pot aparea in mediul depozitare sau prelucrate.
In general este suficienta preluarea detalor despre alergeni de la producatorii ingredintelor, dar nu trebuie neglijate posibilele contate cu alergeni in mendiul de lucru sau de depozitare.
Exista mai multe tipuri de alergeni:
Categoriile de alergeni sunt: Gluten, Crustacee, Ouă, Peste, Arahide, Soia, Lapte, Nuci, Țelină, Muștar, Susan, Sulfiți, Lupin, Moluște
In aplicatia valori-nutritionale.ro la nivelul fiecarui ingredient exista 2 campuri:
- Alergeni
- Potentiali alergeni
In exporul retetelor acestia sunt afisati separat in sectiunea alergeni.
Cerinta 5 – Marcarea ingredientelor ce au fost sau sunt congelate.
Acesta cerinta este una la care ANPC face referire doar in articolul de pe site, dar aceasta cerinta este si in Regulamentul UE 1169/2011.
Pentru a ne asigura ca respectam cat mai bine cerintele ANPC, am adaugat si aceasta optiune prin care se poate marca un produs ca provenid din produs congelat, acest lucru fiind afisat si in exportul PDF.
Cum ma pot conforma rapid cerintelor ANPC?
Echipa valori-nutritionale.ro a studiat legislatia pentru a pune la dispozitia beneficiarilor o solutie cat mai rapida, completa si la standardele ANPC pentru calcului si afisarea tuturor informatiilor cerute.
Tot ce trebuie sa faceti este sa va intregistrati si sa adaugati informatiile necesare pentru calcului valorilor:
- Nume reteta
- Ingrediente
- Cantitate
Pentru a folosi aplicatia noastra trebuie sa va creati cont aici
Declinarea responsabilitatii
Cu toate ca ne-am documentat si am incercat sa punem la dispozitia clientilor nostri o solutie cat mai completa si corecta, nu ne putem asuma posibile interpretari ale Comisarilor ANPC.
Vom continua sa urmarim noutatile pe care ANPC le va da publicitatii, urmand ca in scurt timp dupa acestea, daca este cazul, sa modificam aplicatia.
Daca aveti intrebari
Va rugam sa folositi chat-ul din stanga jos sau sa ne scrieti la adresa de email [email protected]